Няколко идеи за Хелоуин

В събота е Хелоуин, нощта, в която хората в една голяма част от света се маскират, правят светещи фенери от тикви, ядат сладкиши, разказват си страшни истории, или се правят на страховити духове, вампири и призраци. Празникът е оформил и своя специфична ниша на пазара.


Местата


Ето някои класически Хелоуин места по света, които вече трескаво са готвят да ви вземат колкото страха, толкова и парите. Класацията е на "Ройтерс", които се позовават на интернет порталите eHow и Cheapflights.com




Началата са в Румъния, Бран. Там е Емили Джерард и "Трансилвански суеверия" и най-вече Брам Стокър и създадения от него най-известен готически герой на Балканите - Дракула. Тук е замъкът "Бран", който въпреки крехката историческа връзка с графа за света е известен като замъка на Дракула. Вече се предлагат пакети ала "по стъпките на Влад Дракула от ХV век", разходки с карети, посещения до родното място на графа – замъка "Сигишоара".


Лондон. Тук е лондонската тъмница, музеят, който ще ви припомни смразяващите истории на Кървавата Мери, Джак Изкормвача и Суини Тод. Други туристически забележителности на ужаса са гробището "Хайгейт", "Тауър", както и клуб Torture Garden, който от 20 години организира Хелоуин партита и предлага по-декадентски приключения като викториянския приют за луди, сатанински шествия или девици за жертвоприношение, за които хората се обаждат още през май.


Ню Орлиънс. Тук има какво да научите за вуду магии, след като може да посетите и действащ вуду храм. Иначе гробищата са като в приказките, а може да се отбиете и във Френския квартал, пълен с истории за призраци и къщи с духове. 


Отава. Музеят "Байтаун" се смята за място, което никога не е било напускано от духовете си. На някои от тях им се знаят и имената – като на починалия преди 150 години Дънкан Мак Наб, който обича да си играе с компютрите, като от време на време изписва името си на мониторите. Не е за изпускане и секцията с куклите: смразяващо кръвта преживяване с детски крясъци и плач и премигващи очички.


В Орландо, щата Флорида, Нощта на ужасите на Хелоуийн е събитие в тематичния парк на "Юнивърсъл студиос", където се предлага всичко, за което може да се сетите - зона на ужасите, къщи със скелети и вампири.


В Ню Йорк ще се проведе за 38-и път парадът "Ню Йорк вилидж", очакват се два милиона души. Тази година темата е Memento Mori. Парадът е в класацията на гида "100 неща, които да направим, преди да си отидем от този свят". Все някога трябва да се отметне.


Вече от няколко години в София Хелоуин парти се организира в JJMurphy’s, в Докторската градинка, Sofia Culture Beat, клуб "Ялта", кино "Арена".


Костюмите


Като начало разровете таваните и гардеробите. После остава само да напрегнете максимално въображението си. Това е съветът пред в."Вашингтон пост" на някои от организаторите на най-големите състезания за оригинален костюм, както и на професионални дизайнери.


"Трябва ви нещо наистина оригинално", казва Рик Ший от HiBall Events, организатор на Monster Bash party в американската столица. "Нещо в съчетаването или дори само аксесоар трябва да привлича погледа. Миналата година имахме пластмасов войник, не звучи като нещо кой знае какво, но зеленият цвят и всичко останало бяха толкова добре избрани, че беше като истински."


Грег Бланд от Things to Do D.C. организира Хелоуин партита от 1996 г. "Преди две години беше пълно с пирати и Сара Пейлин. Сега очаквам много вампирясали като от "Здрач", защо не и "чаени бунтари". Преди години много ме впечатли един човек, който се беше направил на бензинова колонка Exxon със стикери, на които пише цената - $6.60 на галон, и с голямо лого на Exxon на главата му, пълно с банкноти."


Алекс Завистович от Molotov Theatre смята, че колкото по-реалистично изглежда всичко, толкова по-добре. Затова препоръчва да разучим повече за изкуството на мулажа или грима за медицинско обучение, от където ще научим всички тънкости за драскотините, охлузванията и раните от ножове и брадви. При всички положения предварителната подготовка, внимателното проучване на фотографии, картини и информация са ключови за вашия "случай". Оттам ще дойде не само правдоподобност, но със сигурност и още една полезна доза идеи и вдъхновение.


За Кендра Рай, дизайнер на Тим-Бъртъновите костюми в шоуто в Constellation Theatre Women Beware Women, най-важното е удобството. "Най-добре е да облечете нещо, което вече имате и обичате да носите, и тогава започнете с импровизацията върху него.


Любимите персонажи


Хелена Бонъм Картър е на два пъти сред първите в класация за най-предпочитан костюм за Хелоуин. В единия случай - като кралица, в другия – като вещица. Сайтът за продажба на билети за кино Fandango.com направи проучване сред 2200 души, запитани с кой костюм биха се маскирали. Женски костюм номер едно е Алиса от "Алиса в страната на чудесата" на Тим Бъртън, на второ място е Червената кралица от същия филм, играна от Картър. Костюмът й като вещицата Белатрикс Лестранж от "Хари Потър" е на пето място.


За мъжете най-предпочитан костюм е този от "Железният човек" на Робърт Дауни-младши, следван от Лудия шапкар, изигран от Джони Деп. Мачете Кортез от "Мачете" е на пета позиция.


Според Yahoo! "месният" костюм на лейди Гага, с който се появи на наградите на MTV, е най-търсеният за Хелоуин 2010. Месари от Ню Йорко обаче веднага побързаха да предупредят за опасностите, които носи подобна одежда. Те веднага изчислиха, че за нея ще ви трябват пържоли за 1500-2000 долара, които ще издържат най-много три часа.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +